sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Fastnacht

Paljon paljon myöhässä, pitää kirjoittaa ilmiöstä nimeltä Fastnacht. Joissakin osissa saksaa tämä on nimeltään Fasching tai Karnival. Jotkut sanovat, että nämä kaikki ovat eri juhlia, mutta kaikkien ideana on ollut talven karkottaminen. Siksi pukeuduttiin perinteisesti pelottaviin naamareihin. Pakanajuhlasta on siis kyse, niin kuin melkein kaikissa juhlissa. Köln on tunnettu järjettömän suuresta karnivaalistaan, mutta kaikilla pienimmilläkin kunnilla on omat perinteensä.

Fastnacht on perinteisesti etelä-saksan juhla. Sitä juhlitaan torstaina, Schmotziger Dunschtig, ennen laskiaissunnuntaita. Juhlinta kestää noin viikon, mutta pääpäivä sijoittuu torstaille. Juhlinta alkaa aamulla klo 5, kun eri narriryhmät kulkueena herättävät ihmiset soittamalla torvia ja rumpuja. Perinteisesti aamiaiseksi kuuluu syödä Weißwurstia, sämpylöitä ja kaljaa. Meidän aamu alkoi 3 tunnin yöunien jälkeen (ommeltiin käsin puvut yöllä) puoli yhdeksältä ekalla snapsilla.



Klo 10 valtasivat narrit kaupungintalon ja tarjolla oli ilmaista ruokaa ja juomaa. Jokainen vauvasta vaariin (olen aina halunnut sanoa noin) oli pukeutunut. Tätä juhlaa ei voi verrata mihinkään suomessa. Klo 11 oli kaupunki ihan täynnä teinejä, jotka oli päässyt koulusta klo 9, tuhannen päissään. Tyhjillään ollut supermarket toimi koko juhlaviikon discona. Täynnä teinejä.



Päivä jatkuu juhlimisella ja juhlimisella. Minä otin velvollisuus tauon juhlimisesta ja kirjoitin 2 tuntia Sociolinguisticsin esseetä. Sitten jatkui taas juhliminen. Koko päivän ajan joka puolella oli lavoja, joissa eri orkesterit/narrit esiintyivät. Ja tietenkin kaljaa kaikkialla. Klo 20 koko kaupunki oli pukeutunut valkoisiin yöpaitoihin ja jälleen oli kulkue. Koko yö meni sitten juhliessa, muilla. Minun piti mennä nukkumaan, seuraavan päivän tentin takia.

 Markstätte, keskuskatu, täynnä teinenjä

Kaikilla kaupungeilla on oma sanansa/lauseensa mitä ne tuolloin huutelevat. Konstanzissa se on Ho Narro!

Löysin sammakkokaverin. Noita sammakoita oli yllättävän paljon. Näin myös 50 hlö:n orkesterin, kaikki sammakoita. Luulin olevani omaperäinen. Taisin kylläkin olla ainut joka oli itse tehnyt pukunsa. Päällä minulla oli 3 sukkhousut (yhdet oli villasukkahousut) ja 3 pitkähihaista paitaa. Jäädyin silti.

Kaupungilla näkyi paljon hassuja asuja. Juustot oli ihan mahtavia. Niillä oli hiiren korvat. Nämä kolme ratsastajaa kävelivät omin jaloin, mutta se näytti siltä kuin ne olisi ratsastaneet. Todella hämmentävän näköistä. 

Sunnuntaina oli vuorossa perinteinen kulkue. Kaikilla kyläyhdistyksillä ja narriryhmillä oli oma teemansa. Perinteisesti tosiaan puumaskit kaikilla naamalla. Hattu piti sitoa leuan alle kiinni, koska narrit kulkivat puupihdeillä ympäriinsä ja varastivat hattuja. :D

Nämä "poliisit" naureskelivat koko ajan vähän vaivaantuneina. Vetivät aika reippaasti jotain juotavaa. Ihailtavaa osallistumista kyllä.

Sarjassamme "mahtavia asuja"! Tuokin fakiiri käveli omilla jaloillaan tietenkin. Noita hot dogeja nähtiin useampikin kappale.

Koko juhlan idea kun on karkottaa talvi, olivat jotkut puvut tosi pelottavia. Sitä ei nyt välttämättä tästä kuvasta niin ajattele, mutta koko viikon aina illalla tuon näköisiä tyyppejä hiiviskeli pimeillä pikkukujilla ja saattoi vaan alkaa seurata ja tuijottaa silmiin, eikä ole mitään hajua kuka siellä alla on. Erittäin häiritsevä kokemus. Yleensä vaan juostiin paikalta pois, jos meinasivat ottaa kohteekseen.

Juhlinta jatkui virallisesti keskiviikkoon asti, mutta jo maanantaina oli suuria päätösbileitä. Sillon juhlittiin minun synttäreitä, eikä enää suoriuduttu kämpältä ulos katsomaan juhlallisuuksia. Fastnacht/Fasching/Karnival on sellainen spektaakkeli, että suosittelen todellakin jokaista joskus osallistumaan. Varsinkin näin suomalaisena, jolloin ainoastaan penkkaripäivänä on lupa pukeutua, tuntui joka vuotinen koko kaupungin osallistuminen mahtavalta. Kaikki olivat hyvällä mielellä ja juhlivat kaikkien kanssa. Mahtava mahtava kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti